A halálbüntetés eltörlését sürgette az EU és az Európa Tanács

2016. okt 11

halabuntetes

A halálbüntetés eltörlését sürgette közös nyilatkozatában hétfőn Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a legsúlyosabb büntetés elleni fellépés európai és világnapján.

„A halálbüntetés nem egyeztethető össze az emberi méltósághoz való joggal. Embertelen és megalázó bánásmód, nem bizonyított, hogy komoly elrettentő hatása lenne, és ahhoz vezet, hogy a bírói tévedések visszafordíthatatlan és végzetes következménnyel járhatnak” – olvasható az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott közleményben, amelyben határozottan és feltétel nélkül elítélték ezt a büntetési formát.

A főképviselő és a főtitkár felszólították az európai országokat, hogy erősítsék meg az emberi jogok európai egyezményének a halálbüntetés eltörlését célzó jegyzőkönyveit. A kontinens valamennyi országának biztosítania kell az Európa tanácsi és az európai uniós tagságból következő kötelezettségek teljesítését – írták.

A két szervezet elítélte, hogy – a kontinensen egyedüliként – Fehéroroszország továbbra is alkalmazza a halálbüntetést, és a már kiszabott ítéletek módosítására, illetve a kivégzésekre vonatkozó moratórium azonnali bevezetésére sürgette az ország hatóságait.

„Az Európa Tanács és az Európai Unió örömmel fogadja a halálbüntetés eltörlése felé mutató világszintű tendenciát, (…) azonban sajnálattal állapítja meg, hogy a kivégzések száma a halálbüntetést alkalmazó országok egy részében növekedett, és a gyakorlatban moratóriumot érvényben tartó országok között is voltak olyanok, amelyek kivégzéseket hajtottak végre. A két szervezet különösen aggasztónak tartja a kiskorúak kivégzését, amely ellentétes a nemzetközi joggal. Egyes országok továbbra is alkalmazzák a halálbüntetést a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények esetében, amely szintén sérti a nemzetközi jogot” – írták a dokumentumban.

Október 10-ét 2003-ban nyilvánították a halálbüntetés elleni küzdelem világnapjává.

A szerzőről

MTI

Forrás: e-nepujsag.ro

Legfrisebb bejegyzések

Egyetemi tapasztalatok első éves joghallgatóként

Egyetemi tapasztalatok első éves joghallgatóként

Cretu Csengele, I.éves joghallgató, a Jogaink Egyesület önkéntese  Első éves joghallgató vagyok, felkérést kaptam, hogy írjak egy bejegyzést egy általam választott témáról, így én ezúttal egy személyesebb témát választottam, amelyben az egyetemi élményeimről szeretnék...

VI. Kolozs megyei mezőgazdasági konferencia

VI. Kolozs megyei mezőgazdasági konferencia

Egyesületünk idén is részt vett a már hagyománnyá vált VI. Kolozs megyei mezőgazdasági konferencián, ahol Kolozs megye 23 településéről jöttek érdeklődők. Egyesületünket önkéntesünk Balogh Zsuzsa képviselte, aki Általános tudnivalók szerződéskötés esetén cimmel...

5 + 7 =

Share This