Állásinterjú alkalmával mi az, ami jogellenes?

2020. febr 28

allasinterju alkalmaval jogellenseg

Kis Júlia ügyvédnő ezzel a címmel tartott előadást 2020 február 24-én, a RIF és a Jogaink Egyesület partnerségben megszervezésre kerülő előadássorozatának első mozzanataként.

Az előadás során az ügyvédnő olyan problémás területekre tért ki, amelyek a professzionális és a személyes érdekeltségek határán vannak, kontextusfüggően lehet tehát megállapítani, hogy lehetnek-e jogellenesek, vagy sem. Minden olyan kérdés, amely a jövőbeli alkalmazott magánéletére vonatkozik, valamint nem hozható összefüggésbe a munkavégzés feltételeivel, tiltott kérdésnek minősül. Habár a legtöbb kérdés ártalmatlannak tűnhet, azért tiltottak, mert ezek a személyes információk hátrányos megkülönböztetéshez vezethetnek az alkalmazás során.

Arra is kitért, mik azok a konkrét témák, amelyekről nem kérdezhet a munkavállaló, mint például családi állapot, rassz, szexuális hovatartozás stb, milyen adatokat kell, vagy épp nem kell tartalmaznia egy önéletrajznak, mik a csalás és okirathamisítás következményei, törvényes-e az állásra jelentkezők közösségi média profiljainak vizsgálata, mik azok a konkrét dokumentumok, amelyeknek aláírásával utólagosan akár kárt is szenvedhetünk.

Elsősorban figyelmességre és körültekintésre bíztatta a jelenlévőket, hiszen a tájékozott embert nehezebb zavarba hozni.

Köszönjük a RIF-nek a meghívást!

Legfrisebb bejegyzések

Egyetemi tapasztalatok első éves joghallgatóként

Egyetemi tapasztalatok első éves joghallgatóként

Cretu Csengele, I.éves joghallgató, a Jogaink Egyesület önkéntese  Első éves joghallgató vagyok, felkérést kaptam, hogy írjak egy bejegyzést egy általam választott témáról, így én ezúttal egy személyesebb témát választottam, amelyben az egyetemi élményeimről szeretnék...

VI. Kolozs megyei mezőgazdasági konferencia

VI. Kolozs megyei mezőgazdasági konferencia

Egyesületünk idén is részt vett a már hagyománnyá vált VI. Kolozs megyei mezőgazdasági konferencián, ahol Kolozs megye 23 településéről jöttek érdeklődők. Egyesületünket önkéntesünk Balogh Zsuzsa képviselte, aki Általános tudnivalók szerződéskötés esetén cimmel...

1 + 12 =

Share This