Ha nem fizet a bérlő

2017. jún 29

ha nem fizet a berlo

Ha nem fizet a bérlő… A kilakoltatásról

A bérbeadási szerződés az egyik legelterjedtebb szerződés. A Ptk.1777- 1835 cikkelyei szabályozzák, azokat az eseteket, amikor egy tulajdonos használatba adja másnak ingatlanját bér fejében. Bérbeadási szerződést legtöbb 49 évre lehet kötni.

A bérbeadó számára a bérbeadási szerződés az ingatlanja feletti tulajdonának élvezete, amely jövedelmet is hoz.

Azonban, sokszor előfordul, olyan kellemetlen helyzet, amikor a bérlő nem akarja vagy nem tudja tovább fizetni a bért, és előfordulhat az is, hogy a lakásból sem hajlandó távozni. Mitévő lehet ilyen esetben a bérbeadó?

            Ilyenkor, a tulajdonost két fontos dolog érdekli, hogy  megkapja az elmaradt bért és a rosszul fizető bérlő mielőbb távozzon a lakásból.

Az ilyen esetekre a Petk. az 1033-1048 cikkelyekben szabályoz egy egyszerű kilakoltatási eljárást. Ezt a fajta kilakoltatási eljárást a lakást jogtalanul használó személy ellen lehet indítani. Ilyen személyek például azok akiknek lejárt vagy megszűnt a bérbeadási szerződésük vagy soha nem is volt, esetleg más személy aki önkényesen ott tartozkódik.

Amikor a bérlő nem fizeti ki a bérleti díjat a bérbeadónak jogában áll egyoldalúan felmondani a szerződést. 

A kilakoltatási eljárás egy felszólítással kezdődik, amelyben a bérbeadó felszólítja a bérlőt, hogy a lakást hagyja el, a felszólítástól számított legtöbb 30 napon belül.

A felszólítás nem szükséges azokban az esetekben, ha a bérbeadási szerződés tartalmaz egy olyan záradékot, amely ezt előírja.

A kilakoltatás békés utón is történhet, amikor a bérlő saját maga elhagyja az ingatlant, miután a bérbeadó erre felszólította. Ebben az esetben a bérbeadó bemehet a lakásba, újra használatba veheti azt, egyéb formaság nélkül.

Abban az esetben, amikor a bérlő nem hajlandó a felszólítás után sem elhagyni a bérelt lakást, a bérbeadó a bírósághoz fordulhat  kilakoltatási kéréssel. 

Az illetékes bíróság az, ahol az ingatlan található, igy a bérlő erre a címre fogja kapni az idézéseket.

Az eljárás gyors, rövid határidőket szabnak meg, zártkörü tárgyalás keretében zajlik és a a válaszirat sem kötelező. A kilakoltatási kérés keretén belül lehetőség van az elmaradt béreket is kérni.

Abban az esetben ha a berbeadási szerződés az Adóhivatalhoz is be van jegyezve, a szerződés végrehajtható a ki nem fizetett béreket illetően, igy a tárgyaláson nem szükséges a felek jelenléte.

Az alperesnek, (bérlő) nincs lehetősége a pert bonyolítani, illetve, nem fogalmazhat meg viszontkereset és nem kérheti más személyek perbe hivását. Csak egy külön eljárás során van lehetőség az ilyen kérvényeit érvényesiteni.
            Az elsőfokú bíróság vegzése végrehajtható.

A kilakoltatásról szoló határozat érvényes a bérlőn kivül azokra a személyekre is, akik az ingatlant használják a volt bérlővel együtt. (család, barátok stb.) Ez az egyszerűsített kilakoltatási eljárás hatásosnak és gyorsnak bizonyul. Ennek ellenére, tudni kell, hogy december 1- je és március 1 -je között nem szabad kilakoltatni senkit.

Legfrisebb bejegyzések

Egyetemi tapasztalatok első éves joghallgatóként

Egyetemi tapasztalatok első éves joghallgatóként

Cretu Csengele, I.éves joghallgató, a Jogaink Egyesület önkéntese  Első éves joghallgató vagyok, felkérést kaptam, hogy írjak egy bejegyzést egy általam választott témáról, így én ezúttal egy személyesebb témát választottam, amelyben az egyetemi élményeimről szeretnék...

VI. Kolozs megyei mezőgazdasági konferencia

VI. Kolozs megyei mezőgazdasági konferencia

Egyesületünk idén is részt vett a már hagyománnyá vált VI. Kolozs megyei mezőgazdasági konferencián, ahol Kolozs megye 23 településéről jöttek érdeklődők. Egyesületünket önkéntesünk Balogh Zsuzsa képviselte, aki Általános tudnivalók szerződéskötés esetén cimmel...

13 + 12 =

Share This