Május 2-án megváltozott az anyakönyvi kivonatokról szóló törvény Romániában!

2022. máj 06

A 105/2022-es számú törvény, amely a közelmúltban jelent meg a Hivatalos Közlöny 412. számában, és amelyet e hétfő óta alkalmaznak, módosította az anyakönyvi kivonatokról szóló 119/1996-os számú törvényt. 

Az újonnan hatályba lépett rendelkezések szerint a születési, házassági vagy halotti anyakönyvi kivonatok laminálása vagy bármely módon történő jogosulatlan módosítása automatikusan az okiratok megsemmisítéséhez vezet. Laminálás alatt a nyomtatott formátumú dokumentumok műanyag réteggel való bevonását érjük.

Ezen okmányok érvénytelenségét az anyakönyvvezetők, a lakossági nyilvántartók, illetve Románia diplomáciai és konzuli hivatalainak anyakönyvvezetői állapítják meg.

Ezenkívül ugyanez a törvény előírja, hogy május 2-től, hétfőtől a szülők már nem adhatnak háromnál több keresztnevet gyermeküknek. A gyermek anyakönyveztetésekor a szülő, a családnevén kívül, legfeljebb három keresztnevet adhat a gyermekének.

Végül, de nem utolsósorban az említett törvény egyszerűsíti az anyakönyvi okiratok esetében az eljárásokat, amely tulajdonképpen az azokkal kapcsolatos ügyek rendezésére fordított idő csökkenését segíti elő.

Legfrisebb bejegyzések

Elkezdődött a VI. Jogi ki mit tud? vetélkedő!

Elkezdődött a VI. Jogi ki mit tud? vetélkedő!

Idén már hatodik alkalommal került megszervezésre a Jogi ki mit tud? vetélkedő, s egyben ez a harmadik alkalom, hogy az online térben zajlik a középiskolásoknak szóló vetélkedő. Az idei verseny jelentkezési űrlapját 44-en töltötték ki, valamint a diákok 14 városból és...

VI. Jogi ki mit tud?- felhívás 2023

VI. Jogi ki mit tud?- felhívás 2023

Kedves Diákok, Tanárok, Érdeklődők! Jó hírünk van! Idén is megszervezzük a Jogi ki mit tud? vetélkedőt, amely ebben az évben két fordulóból fog állni. Ha középiskolás diák vagy és kedved van próbára tenni jogi tudásodat, akkor itt a helyed! A feladatlapot...

Online is igényelhető az erkölcsi bizonyítvány!

Online is igényelhető az erkölcsi bizonyítvány!

Ezentúl nem kell sorban állni az erkölcsi bizonyítványért (Cazier Judiciar), hanem az elektronikus formában is beszerezhető lesz.A tavalyi év végén fogadta el döntő házként a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok elektronikus...

14 + 10 =

Share This