Nem enyhül a dohányzásellenes törvény

2016. júl 20

dohanyzas torveny

A képviselőház jogi és egészségügyi bizottsága elutasította a szenátus jogi bizottságának törvénymódosító javaslatát, amely kimondja, hogy csupán az olyan helyiségekben tiltsák be a dohányzást, melyeknek minden oldalról van fala, illetve tetőzete. 

A módosítások között ráadásul az is szerepelt, hogy a speciális, külön erre a célra kialakított helyiségekben is lehessen majd dohányozni. Az egészségügyi minisztérium szerdán üdvözölte a képviselőházi bizottság döntését. A szaktárca Facebook-oldalán a minisztérium illetékesei azt írták, egyes szenátorok a zárt helyiség fogalmát szerették volna újra meghatározni javaslatukban. „A módosítás gyakorlatilag ismét engedélyezte volna a dohányzást a nyilvános helyeken. Ezt elutasították, így továbbra is megpróbálhatjuk elérni, hogy 2035-re dohánymentessé tegyük Romániát” – olvasható a minisztérium bejegyzésében.

Kedden a képviselőház jogi és egészségügyi bizottsága elutasította azt a módosító indítványt is, amely megtiltotta volna a dohányzást olyan személygépkocsikban, amelyben kiskorúak és/vagy terhes nők is utaznak. Az idén márciusban életbe lépett új dohányzásellenes törvény szerint a cigarettázásra kijelölt helyek felszámolásával teljesen száműzik a cigarettafüstöt a közintézményekből, szórakozóhelyekről, bárokból, kocsmákból, kávézókból. A tiltás az elektromos cigarettákra is kiterjed.

Romániának egyébként május óta az ízesített cigaretta betiltására vonatkozó európai uniós irányelvet is gyakorlatba kellett volna ültetnie, ezt 2017. május 20-ig teheti meg. Az irányelv – amelynek alkalmazása minden tagállam számára kötelező – szerint betiltanák az ízesített, például a gyümölcsös vagy vaníliás dohánytermékeket.

http://kronika.ro/erdelyi-hirek/nem-enyhul-a-dohanyzasellenes-torveny

Legfrisebb bejegyzések

Egyetemi tapasztalatok első éves joghallgatóként

Egyetemi tapasztalatok első éves joghallgatóként

Cretu Csengele, I.éves joghallgató, a Jogaink Egyesület önkéntese  Első éves joghallgató vagyok, felkérést kaptam, hogy írjak egy bejegyzést egy általam választott témáról, így én ezúttal egy személyesebb témát választottam, amelyben az egyetemi élményeimről szeretnék...

VI. Kolozs megyei mezőgazdasági konferencia

VI. Kolozs megyei mezőgazdasági konferencia

Egyesületünk idén is részt vett a már hagyománnyá vált VI. Kolozs megyei mezőgazdasági konferencián, ahol Kolozs megye 23 településéről jöttek érdeklődők. Egyesületünket önkéntesünk Balogh Zsuzsa képviselte, aki Általános tudnivalók szerződéskötés esetén cimmel...

15 + 7 =

Share This